Projektanti se nechali inspirovat nejnovějšími trendy

Domů | Články | Projektanti se nechali inspirovat nejnovějšími trendy
Projektanti se nechali inspirovat nejnovějšími trendy

Projektanti stavby Vránova mlýna zúročují své poznatky z oboru moderních technologií při projektování nového atraktivního bydlení nad vodní hladinou v Břeclavi. Jednou z komplexních metod, která bude využita při výstavbě, je hydroizolace formou bílé vany.

Čím je bílá vana pro projekt důležitá?

Bílá vana je klíčovým prvkem v ochraně spodní stavby proti vodě. Co vlastně bílá vana je, jaké jsou její výhody a jak se liší od tradičních základů s hydroizolací?
Bílá vana je hydroizolační systém, který se používá k ochraně spodní stavby budovy před pronikáním vody. Mezi hlavní výhody bílé vany patří

  1. Účinná ochrana: poskytuje ochranu proti vodě a vlhkosti, což je klíčové pro dlouhodobou stabilitu spodní stavby.
  2. Trvanlivost: hydroizolační materiály používaní v bílé vaně jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a zaručují dlouho životnost systému.
  3. Snížení nákladů a opravy: díky efektivní ochraně před vlhkostí se minimalizuje potřeba oprav a údržby, což v dlouhodobém horizontu snižuje celkové náklady na stavbu.

Jaký je rozdíl mezi bílou vanou a klasickými základy s hydroizolací tzv. černou vanou

Klasické hydroizolační systémy se často soustředí na vnější ochranu základů. Bílá vana však přináší inovaci tím, že vytváří vodotěsný obal přímo kolem základů. Tím dochází k vytvoření tzv. „vanového efektu“, kde je celá spodní stavba obklopena hydroizolací, což zvyšuje účinnost ochrany a minimalizuje riziko průsaku vody. Realizace bílé vany má svůj předepsaný postup a po dokončení se provádí důkladná kontrola těsnosti.

Od rodinného domu po veřejné stavby

V České republice se bílá vana stává stále populárnější volbou při výstavbě. Tento typ moderní hydroizolace se využívá nejen při stavbě rodinných domů, ale především u komerčních budov a veřejných staveb. Jednou ze staveb, ve které byla využita metoda hydroizolace pomocí bílé vany, je například Centrum AFI ve Vokovicích v Praze od Atelieru Smitka.

Bílá vana představuje inovativní přístup k ochraně spodní stavby budov. Její účinnost, trvanlivost a relativní jednoduchost instalace ji činí atraktivní volbou pro ty, kteří chtějí zajistit dlouhodobou stabilitu svých staveb.

Chcete vědět víc?
Zeptejte se nás

Vránův mlýn logo