Víte, že... ?

Domů | Články | Víte, že... ?
Víte, že... ?

ZAJÍMAVOSTI, KTERÉ STOJÍ ZA TO VĚDĚT

Jak využívali naši předkové oblast v okolí Vránova mlýna a na Břeclavsku?

„Keltové si v prostoru kolem Břeclavi budovali svá sídliště, o tom svědčí i pohřebiště keltských obyvatel, která byla lokalizována v Lanžhotě, Podivíně, Ladné, Staré Břeclavi a okolí. Stejně tak i Římané při svém putování k Baltickému moři objevili, že oblast Dyje, s nízkými břehy, je atraktivním místem pro jejich přesuny přes vodu směrem k severu,“ vysvětlil v podcastu pro Vránův mlýn známý břeclavský historik Miroslav Geršic.

Hluboké stopy rodu Lichtenštejnů

Později se stalo břeclavské panství majetkem významného rodu Lichtenštejnů, který jej vlastnil více než 300 let, konkrétně od roku 1638 až do roku 1945. Lichtenštejnové byli významnou šlechtickou rodinou. Jejich dlouhé vlastnictví panství ovlivnilo nejen architekturu a kulturní dědictví, ale také ekonomický a sociální rozvoj oblasti.

„V polovině třináctého století daroval Přemysl Otakar II. Svému markraběti Jindřichu z Lichtenštejna za věrné a poctivé služby Mikulov a okolí. Tento rod si vedl finančně velmi dobře. Do majetku přibývaly další nemovitosti a pozemky, muži si vybírali manželky s velkým věnem,“ zhodnotil úspěchy Lichtenštejnů Miroslav Geršic.

Mlynářské rodiny a jejich dědictví

Mlynářské rodiny, které působily na Břeclavsku, měly své vlastní specifické tradice. Vránův mlýn zahájil svou živnost v 16. století a je jedním z důkazů bohaté mlynářské historie v oblasti.

Lednicko-valtický areál

Pouhých tři sta metrů od místa, kde „roste“ nový areál atraktivního bydlení nad vodní hladinou, se rozkládá Lednicko-valtický areál. Tento nádherný parkový komplex je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a je jedním z nejkrásnějších a nejrozsáhlejších krajinářských celků v Evropě. Jeho návštěva je zážitkem na celý život, ať už se rozhodnete jet na kole, což trvá pouhé dvě minuty, nebo se vydáte na pohodovou procházku, která vám zabere přibližně pět minut.

Pivovar Lednice a Resort Eisgrub

Dalším zajímavým bodem v okolí, který při návštěvě Břeclavska nelze vynechat, je Pivovar Lednice a Resort Eisgrub. Nachází se 9 km od Vránova mlýna. Komplex resortu a pivovaru byl realizován stejně jako stavba Vránova mlýna, Stavební firmou Plus.

Jednoduše, ať už jste milovníkem historie, přírody, architektury nebo dobrého piva, Břeclavsko má vždy co nabídnout.

Chcete vědět víc?
Zeptejte se nás

Vránův mlýn logo